Brownie na Guinnessie z solonym sosem karmelowym

niedziela, maja 18, 2014


Ten przepis trochę czekał na publikację. Od listopada, czyli od momentu powrotu z Irlandii, która zaowocowała wielką fascynacją ciemnym piwem typu stout. Po wizycie w fabryce Guinnessa nie mogło być przecież inaczej. A dziś przypada Światowy Dzień Pieczenia - dobra motywacja, by w końcu opublikować :-)

Brownie jest wilgotne, ma wyraźny, czekoladowy smak. Robi się je prosto i piecze szybko - około 20 minut. Ale to sos karmelowy, lekko słony, wydobywa z brownie pełnię smaku. Dobrze pasuje też do lodów, naleśników czy kawy (a szczerze mówiąc najlepiej wyjada się go po prostu łyżeczką). 








Brownie na Guinnessie z solonym sosem karmelowym  

przepis na blaszkę 20cmx30cm i około 1,5 szklanki sosu

Składniki na brownie (oparte na tym przepisie):
  • 85 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 225 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka (L)
  • 130 g mąki
  • 70 g kakao 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 ml piwa Guinness

Wykonanie:

1. Stopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodać  oba cukry i wymieszać do połączenia składników. 

2. Przełożyć czekoladową masę do dużej miski,  dodać jedno jajko, wymieszać do całkowitego połączeni składników, a następnie dodać kolejne jajko, powtarzając procedurę. 

3. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i sól. Do czekoladowej masy na zmianę dodawać odrobinę piwa i mąkę - do wyczerpania składników.
4. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperatirze 170 stopni.  Pozostawić do ostygnięcia w blaszce. 





Składniki na solony sos karmelowy (z tego przepisu):
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 1/2 łyżek masła
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli

Wykonanie:

1. W patelni lub rondlu z grubym dnem wymieszać cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu, do rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia, nie mieszając. Gotować do momentu, aż syrop osiągnie brązową barwę - około 5 minut. 

2.  Zestawić naczynie z ognia i ostrożnie (sos może prysnąć) dodać i szybko wymieszać śmietankę (najlepiej tzw. rózgą). Następnie dodać masło i sól i wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby podgrzać przy serwowaniu. W lodówce wytrzyma do dwóch tygodni. 




Podawanie:
Brownie pokroić na kawałki i polać sosem - zimnym lub ciepłym według uznania. 






Zobacz także

2 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty