Paasstol – holenderski chleb wielkanocny

niedziela, marca 22, 2015

Paasstol to tradycyjny, świąteczny wypiek holenderski, najczęściej związany z Wielkanocą, ale można  go spotkać i podczas Bożego Narodzenia. Przypomina niemiecką struclę bożonarodzeniowąSłodki chleb na drożdżach, pełen bakalii i dodatkowo: masy marcepanowej.  Kromka takiego chleba na pewno świetnie wkomponuje się w świąteczne śniadanie. 

Ponieważ marcepan nie jest wymieszany z ciastem, a raczej zatopiony w nim jako duży kawałek, Holendrzy podobno lubią go wcześniej  rozsmarowywać po całej kromce – idealnie – jeszcze ciepłego ciasta. Jak każde ciasto drożdżowe, paasstol najlepszy jest w dniu upieczenia i dzień po. 





Przepis na podstawie the Honest Cooking

Paasstol – holenderski chleb wielkanocny

Składniki :
(na jeden spory chleb)

500 g mąki
szczypta soli
50 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka 
100 g cukru
100 g  masła, stopionego
1 jajko (L)
skórka otarta z jednej pomarańczy
200 g marcepanu 
  • około 400-500 g bakalii, w tym:  w zdecydowanej większości dwa rodzaje rodzynek: uprzednio namoczone (na około  godzinę)  i osuszone
  • mniej więcej w równych proporcjach (a jako całość: od 100 do 150 g): kandyzowane wiśnie (pokrojone) oraz skórka pomarańczowa (drobno krojona)
na wykończenie:
odrobina masła
4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Rozetrzeć drożdże z 2-3 łyżkami ciepłego mleka.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier, a na środku zrobić wgłębienie.
3. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, stopione masło (lekko je wcześniej przestudzić) i jajko. Wlać miksturę do mąki, dodać drożdże i dobrze wymieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką.
4. Bezpośrednio w misce zagnieść ciasto, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od rąk (około 10 min).  Następnie dodać bakalie i ponownie krótko zagnieść.  Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 
5. Ponownie zagnieść  krótko ciasto, przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować  w spory owal o grubości około 3 cm. Stworzyć z marcepanu gruby wałek, o 1cm krótszy niż  uformowany z ciasta owal.  Umieścić na cieście i złączyć dobrze brzegi, zamykając  marcepan w środku.
6. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do kolejnego wyrośnięcia  na 30 min. 
7. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Ciasto za pomocą pędzelka posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeśli bakalie na wierzchu będą się za bardzo przypiekać, przykryć ciasto folią albuminową (piekąc  z termoobiegiem musiałam przykryć ciasto już po 15 min. Odwinęłam folię na kilka minut przed końcem pieczenia, by skórka się przyrumieniła).  
8. Ostudzić na kratce. Tradycyjnie (co tym razem ominęłam) należy je posmarować cieniutką warstwą masła i oprószyć obficie cukrem pudrem.

Paasstol przed wyrośnięciem...


... i po upieczeniu.





***

Wielkanocne Smaki - edycja V

Zobacz także

1 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty