Portugalska zielona zupa: „Caldo verde”

niedziela, października 25, 2015




Caldo verde to niemal narodowa zupa Portugalczyków. Często można ją spotkać na rodzinnych uroczystościach: weselach czy urodzinach - podobno jest to też najczęściej wybierana potrawa na pierwszy posiłek w Nowym Roku. Wywodzi się z północnej Portugalii, z historycznej krainy o nazwie Minho. Blisko stamtąd do Porto, więc może dlatego podczas tradycyjnego, czerwcowego festiwalu Festa de São João do Porto caldo verde jest bardzo popularne.

Gęsta, kremowa, bardzo sycąca – typowo chłopska potrawa. Tradycyjnie podaje się ją z kukurydzianym chlebem: broa. I tradycyjnie robi się ją z włoskiej kapusty. Okazuje się jednak, że nie wszędzie jest ona tak powszechna jak u nas – na amerykańskich stronach z przepisami bardzo często jako substytut, albo wprost jako składnik główny, podaje się jarmuż. Wśród innych wariacji występuje robienie zupy na rosole lub wprost przeciwnie: podawanie odmiany wegetariańskiej bez chorizo. Tak, czy inaczej: warto przenieść się na zupę do Portugalii, szczególnie w zimny, jesienny dzień! 



Portugalska zielona zupa: „Caldo verde” 


Składniki:
- około 400 g  włoskiej kapusty, najlepiej tylko zielone liście 
- 4 średnie ziemniaki 
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
-  200 g kiełbasy chorizo
 - sól, świeżo tłuczony pieprz, oliwa z oliwek, woda
- siekana zielona pietruszka


Wykonanie:
1. Kapustę podzielić na liście, umyć i osuszyć. Zwijać po kilka jak roladę i drobno pokroić w paski. 
2. Obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki i cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać. Wszystko przełożyć do garnka, w którym wcześniej należy rozgrzać 3 łyżki oliwy. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Zalać warzywa w garnku około 1,5 litra wody i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem – można zrobić to niezbyt dokładnie ;)
4. Dodać pokrojoną w paski kapustę i chorizo pokrojone w plasterki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem,
5. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki, skropioną oliwą, najlepiej z chlebem kukurydzianym  :) 


Żródło: Portuguese Cooking, red. Patrizia Chirichigno, 2009








Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty