Plecionki - śląska potrawa wigilijna

niedziela, grudnia 20, 2015





Plecionka to tak naprawdę rodzaj słodkiej bułki, drożdżowej chałki. Choć jest na Śląsku tradycyjną potrawą wigilijną, jadano ją również w dni świąteczne,  także na niedzielne śniadanie. Na stole wigilijnym występowała sama lub jako składnik bardzo popularnych i już ściśle z tym świętem związanych makówek  - deseru z wykorzystaniem maku, bakalii i drożdżowych bułek. Plecionka nadawała się do tego znakomicie,  bo pieczono ją z małą ilością cukru, co mogło trochę równoważyć gęstą i słodką masę makową.  W odróżnieniu od plecionki, makówki rzadko jadało się poza tym okresem świąt Bożego Narodzenia. Sypanie plecionek makiem, akurat na Wigilię, miało symbolizować urodzaj w kolejnym roku. 

Bardzo spodobał mi się zwyczaj niedzielnego śniadania z plecionką. Co prawda przygotowania musiałam rozpocząć  już w sobotę po południu, ale za to w niedzielę ciasto jest nadal przyjemnie świeże i wystarczy odkroić jego grubą kromkę, posmarować nie mniej grubo masłem i podać z ciepłym mlekiem (albo jeszcze lepiej o tej porze roku: gorącą czekoladą).  I jeszcze tylko słodkie, domowe konfitury!

 


Plecionki - śląska potrawa wigilijna 

(źródło: Nowa kuchnia śląska, 1989) 

 Składniki:

  •  500 g maki
  •  30 g masła
  •  20 g cukru
  •  jedno jajko (L)
  •  1 szklanka mleka
  •  20 g drożdży
  •  szczypta soli
  •  mak do przybrania

 Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, do rozpuszczonych dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki letniego mleka. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Jajko utrzeć z resztą cukru do białości. Masło stopić.
  3. Wyrośnięte drożdże (powinny podwoić swoją objętość) dodać do przesianej mąki, wlać mleko i utarte z cukrem jajko. Wymieszać i wyrobić ciasto - pod koniec wyrabiania dodać stopione masło. Wyrobić aż do ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć miskę czysta ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje. (ja chciałam mieć dwie większe plecionki). Z każdej uformować wałek, rozpłaszczyć na prostokąt, podzielić na 3 części - rozkroić na 3 paski, można nie przecinać do końca z jednej strony. Upleść warkocz, połączyć na końcu.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w oryginale:  wysmarowanej tłuszczem), posmarować białkiem, masłem lub wodą, posypać  makiem. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie około godziny w ciepłym miejscu).
  6. Piec około 30 minut na złoty kolor  - 165 C z termoobiegiem.



 
/zaplatanie plecionki /









*** 
przepis do akcji:
Świąteczne słodkości! 2015






Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty