Rosca de Reyes – słodki wieniec na Święto Trzech Króli

niedziela, stycznia 03, 2016



Rosca de Reyes  czyli w tłumaczeniu „pierścień króla”, drożdżowy wieniec, wywodzi się z tradycji hiszpańskiej i latynoamerykańskiej, związanej ze Świętem Objawienia Pańskiego – Trzech Króli (Día de Reyes). Szczególnie popularne jest w Meksyku, gdzie to święto obchodzi się w gronie rodziny, a Rosca jest główną atrakcją takiego spotkania.

Podobnie jak np. w francuskim Galette des Rois  ukrywa się w nim niespodziankę:  monetę albo znacznie częściej spotykaną: figurkę Dzieciątka. Oczywiście osoba, która ją znajdzie w swojej części ciasta będzie mieć szczęście w nadchodzącym roku, a dodatkowo w Meksyku staje się gospodarzem na kolejną rodzinną uroczystość czyli wypadające 2. lutego Święto Ofiarowania Pańskiego (día de la Candelaria). Tego dnia znaleziona figurka powinna również dotrzeć do najbliższego kościoła,  a gospodarz jest obowiązany podać takie typowe potrawy jak tamales (zawijańce w liściach kolb kukurydzianych) and atole (napój z mąki kukurydzianej). Podobno obecnie w ofercie różnych cukierni są Rosca z dodatkową figurką w środku, albo nawet kilkoma, by podzielić wysiłek zorganizowania takiej imprezy na kilka osób.





Rosca de Reyes jest drożdżowym ciastem pełnym bakalii (najczęściej cytrusy, wiśnie, figi), dekorowanym zwykle kandyzowanymi wiśniami i paskami innych owoców oraz masą cukrową. Najlepsze oczywiście na ciepło (nawet odgrzewane), z kubkiem czekolady lub posmarowane masłem.



Rosca de Reyes:  słodki wieniec drożdżowy

na podstawie: foodnetwork.com; masa cukrowa: pizcadesabor.com

Składniki:
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g) lub 21 g świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki pokrojonych, suszonych figi i wiśni
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 60 g masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • około 550  g mąki
  • 3 duże jajka

masa cukrowa:
  • 70 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 65 g mąki
  • 2 łyżki cukru

do dekoracji:
  • całe, kandyzowane wiśnie
  • ewentualnie: pokrojone w paski skórki pomarańczowe, figi

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na masę cukrową oprócz zwykłego cukru wymieszać za pomocą miksera na gładką masę, odstawić do lodówki.
  2. Bakalie wymieszać z rumem, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
  3. Przygotować rozczyn: wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem i mąką na gładką masę, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, do rozpoczęcia pracy przez drożdże.
  4. W rondelku podgrzać mleko, dodać do niego masło, cukier, wanilię, cynamon i sól. Wymieszać do rozpuszczenia się masła, odstawić do przestudzenia na 15 min.
  5. Do dużej miski przesiać 500 g mąki, dodać 2 jajka (wcześniej wymieszane widelcem w małym kubeczku), drożdże,  mleko z dodatkami – wymieszać całość jak najlepiej, ugnieść w kulę, a następnie przenieść  ją na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać ciasto przez około 5 minut, w razie potrzeby dalej podsypując odrobinę mąką. Ciasto powinno być elastyczne. Do takiego ciasta dodać bakalie w rumie i jeszcze raz krótko zagnieść (by połączyć bakalie z ciastem).
  6. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podojenia swojej objętości) w ciepłe miejsce.
  7. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować wałek (na tym etapie chętni mogą włożyć do środka figurkę lub monetę), a następnie połączyć go w okrąg, łącząc końce razem. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
  8. Dekoracja: wyjąć z lodówki masę cukrową – podzielić ją na 6 kawałków, każdy rozpłaszczyć, tak by przykrył część wieńca, nałożyć na wieniec w równych odstępach. W wolnych miejscach umieścić kandyzowane wiśnie lub inne bakalie, lekko wciskając w powierzchnię ciasta.
  9. Jajko wymieszać z łyżką wody  - taką masą posmarować całość wieńca.
  10. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C – piec wieniec około pół godziny, aż stanie się złoty. Ostudzić na kratce.


Zobacz także

1 komentarze

  1. rozważałam w tym roku upieczenia tego ciasta, ale ostatecznie zdecydowałam się na coś innego; szkoda, bo u Ciebie wygląda przepysznie! uwielbiam takie proste drożdżowce;)

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty