Soul Cakes - korzenne ciasteczka z rodzynkami na Zaduszki

poniedziałek, października 31, 2016


Ciastka tak słynne, że Sting poświęcił im piosenkę, wzorowaną na tradycyjnej, angielskiej pieśni z XIX wieku. A same "soul cakes" wypiekano już sporo wcześniej, irlandzka i brytyjska historia mówi o średniowieczu. Małe, okrągłe ciasteczka z korzennymi przyprawami, rodzynkami i charakterystycznym nacięciem w kształcie krzyża wypiekano na Dzień Wszystkich Świętych i Zaduszki. 



Ciasteczka rozdawano dzieciom lub ubogim. Tutaj chyba mamy też do czynienia z pierwowzorem amerykańskiego "cukierka albo psikusa" - w Dzień Wszystkich Świętych dzieci udawały się na "souling" - czyli prosiły okolicznych mieszkańców o ciastka, co według przywołanej już na początku pieśni z 1893 roku mogło brzmieć tak:

A soul! a soul! a soul-cake!
Please good Missis, a soul-cake!
An apple, a pear, a plum, or a cherry,
Any good thing to make us all merry.
One for Peter, two for Paul
Three for Him who made us all. [źródło]

Jeśli zdecydujecie się na ten tradycyjny wypiek, koniecznie należy posłuchać wersji Stinga, pieczenie staje się jeszcze bardziej przyjemne: 






Ciasteczka świetnie smakują ze szklaną ciepłego mleka. Można je przechowywać do tygodnia w szczelnej puszce lub innym pojemniku. 



Przepis na podstawie: Lavender and Lovage 


Soul Cakes – korzenne ciasteczka z rodzynkami 

Składniki:
(wszystkie w temperaturze pokojowej) 

  • 175 g masła
  • 175 g cukru (dałam odrobinę mniej)
  • 3 żółtka 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki zmieszanych razem mielonych przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki) 
  • 100 g rodzynek 
  • kilka łyżek mleka 
Wykonanie:

  1. Zmiksować masło z cukrem na białą masę, dodawać po jednym żółtka, zmiksować do połączenia składników.
  2. Zmieszać mąkę z przyprawami, dodać do masy maślanej wraz z rodzynkami i 2-3 łyżkami mleka – zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę mleka.
  3. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować i wycinać małą, okrągłą formą ciasteczka. Naciąć ciasteczka na krzyż. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piec na złoty kolor około 12 min w temp. 165 stopni z termoobiegiem.
  5. Przestudzić na blaszce lub ostrożnie przełożyć na drucianą podstawkę i na niej ostudzić.







Zobacz także

3 komentarze

  1. O, nigdy o nich nie słyszałam! Ale podobają mi się - takie proste, niezbyt drogie, ale smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam takie ciasteczka idealne do herbatki

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty