Ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem na jesienny spacer

wtorek, października 25, 2016



Arcyproste ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem wystąpiły jako dodatek do spaceru nad rzekę Wieprz dość pochmurnym, niedzielnym rankiem. To był właśnie taki dzień, który wymaga dodatkowej motywacji, by ruszyć się z ciepłego domu na pole (lub jak mówią tutaj w Lubelskim: na dwór). Wizualizacja pełnej misy ciastek wraz z domowym kakao niewątpliwie pomogła w osiągnięciu tego celu!


Ale nagroda nadeszła już wcześniej. Po pierwsze szalona radość ze spaceru w oczach Fajki, najbardziej dobrodusznego golden retrievera po tej stronie Wisły (radość pewnie tym większa, że całą sobotę padało, w związku z tym psy spędziły ją w domu). Po drugie krajobraz, jaki tworzą tylko nadwieprzańskie łąki - nasze miejsce spaceru.




Tutaj muszę dodać, że Bolek, drugi psi rezydent na Lawendowej Farmie - jamnik szorstkowłosy miniaturka, również nie omieszkał wyrazić swojego zadowolenia. Mimo swego wzrostu potrafi zaznaczać swoją obecność wcale nie gorzej, a czasami wręcz ma się wrażenie, że on nikogo i niczego się nie boi. 




Za to my czasami się boimy, że Bolek przepadnie w wysokich trawach, dodatkowo wtapiając się w nie swoim maskującym umaszczeniem.




Nieustraszony Bolek ma też tendencje do ruszania w nieoczekiwaną pogoń za zającami lub - co gorsza - innymi psami, zwykle sporo większymi. Podobnie było i na tym spacerku, co zaskutkowało dla nas biegami na przełaj przez grząski teren i na dodatek w gumiakach. Stąd resztę spaceru pieski odbyły na smyczy, przy czym dyskusyjny był fakt, kto kogo prowadził.




Zakola rzeki Wieprz w okolicach Milejowa - nie mam wątpliwości, że najładniejsze na całej 300 kilometrowej długości tej rzeki. Czasami nawet można natrafić tutaj na świeże ślady po obecności bobrów.


*  *  *

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem

[porcja na 32 spore ciastka]


Składniki:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)

  • 200 g masła
  • 0,75 szklanki cukru (można do 1 szklanki)
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 2,75 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 jajka, rozkłócone widelcem w osobnym naczyniu
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki rodzynek (można do 1 szklanki)


Wykonanie:


  1. Zmiksować  masło mikserem, dodać cukier i zmiksować razem do białości (ok. 3 minuty).
  2. Zmieszać w osobnym naczyniu dwa rodzaje płatków owsianych, mąkę, cynamon i sól.
  3. Dodawać na przemian do masy maślanej mieszankę suchą i jajka, zmiksować do połączenia składników.
  4. Dodać sezam i rodzynki, wymieszać (można już bez miksera, drewnianą łyżką).
  5. Wyłożyć blachę z niskim rantem papierem do pieczenia i nakładać za pomocą dwóch łyżek porcje ciasta, formując w okrągły kształt i lekko spłaszczając (ciastka odrobinę urosną, ale generalnie zachowają kształt jaki im na tym etapie nadamy).
  6. Piec około 10 – 12 minut na złoty kolor w temp. 170 C z termoobiegiem.
  7. Po upieczeniu zostawić na parę minut na blasze, a następnie ściągać (gorące mogą się łamać).




Gotowa masa po wymieszaniu wszystkich składników (pkt. 4)


Uformowane ciastka na blasze (pkt. 5)

Ciasteczka + kakao jako motywator pozytywny do działania! 




Zobacz także

0 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty