Tajska sałatka makaronowa - Yam woon sen

niedziela, listopada 06, 2016


„Jeden z hitów tajskiego street foodu”, „wbrew pozorem niskokaloryczny: uwielbiany przez osoby na diecie”,  „danie wspaniale sprawdzające się  na imprezach – wręcz zyskuje dzięki spożywaniu  go w temperaturze pokojowej” – to tylko wybór z entuzjastycznych komentarzy na temat głównego bohatera tego posta: Yam woon sen. 




Jak każde danie - legenda, można spotkać jego milion wersji, a każdy kucharz ma swój sposób: na bazie wieprzowiny, drobiu, z owocami morza, mieszane: krewetki z wieprzowiną lub zupełnie bez mięsa. To tak, jak z naszym rosołem: moja mama robi najlepszy ;-) Dlatego na pierwsze testy wybrałam przepis już sprawdzonego wielokrotnie Ken Homa – Ken co prawda urodził się w USA, ale jest doskonałym ambasadorem kuchni azjatyckiej, a nawet laureatem Orderu Imperium Brytyjskiego za „zasługi dla sztuki kulinarnej. Jest też autorem „łatwej kuchni tajskiej” z kolekcji BBC Books, z której to pochodzi niniejszy przepis. Polecam! Świetnie sprawdza się jako obiad, nawet w dni "robocze" - całość przygotowań zajmuje kilkanaście minut.



Tajska sałatka makaronowa - Yam woon sen 


Składniki:

  • 225 g  cienkiego makaronu „glass noodles”, może być również ryżowy vermicelli 
  • 225 g mielonej wieprzowiny 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki posiekanych, suszonych krewetek 
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki czosnku w plasterkach 
  • 3 łyżki szalotki w plasterkach 
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z limonki 
  • 3 małe papryczki chili, posiekane, bez pestek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
oraz 
  • 50 g prażonych fistaszków
  • parę gałązek kolendry 

Wykonanie: 

1. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu: najczęściej namoczyć na kilkanaście minut w ciepłej wodzie i odcedzić, przepłukując zimną wodą.

2. Czekając na makaron rozgrzać wok lub szeroką patelnię: wlać łyżkę oleju, a gdy zacznie dymić wrzucić suszone krewetki oraz czosnek, smażyć minutę, aż zbrązowieją.

3. Dodać do woka szalotkę oraz wieprzowinę, smażyć około 3 minut aż zbrązowieje.

4. Dodać pozostałe składniki: sos rybny, cukier, sok z limonki, chili, sól, pieprz  - zamieszać i dodać  makaron. Całość, mieszając, smażyć jeszcze 3-4 minuty, po czym przełożyć na półmisek i przybrać kolendrą i orzeszkami.  Można serwować od razu lub poczekać, aż danie osiągnie temperaturę pokojową.



Zobacz także

1 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty