Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym i orzechami

niedziela, marca 12, 2017



Klasyk sam w sobie: ciasto marchewkowe. Ciasto, które podobno było odpowiedzią na problemy ekonomiczne i ubogie czasy - słodycz marchewki pozawalała zredukować potrzebną ilość drogiego cukru - dziś święci triumfy w hipsterskich kawiarniach. I w moim domu: to idealne ciasto na niedzielę jak i do zabrania w gości.

Podobno ciasto marchewkowe wywodzi się wprost z puddingu z marchewki, który to znany był w Europie od średniowiecza.  Już w 1783 roku w Nowym Jorku zajadał się nim George Washington, z okazji dnia ewakuacji Brytyjczyków (za: M. O'Neill New York Cookbook). Jeden z pierwszych drukowanych przepisów pojawia się w 1827 roku, we francuskiej książce kucharskiej A. B. Beauvilliersa, The Art of French Cookery wydanej w Londynie.




Najczęściej spotyka się to ciasto z białą polewą na bazie serka i masła. Mi jednak bardziej tutaj smakuje puszysty krem, również na bazie serka, ale ze śmietanką zamiast masła (sprawdzony już wielokrotnie, np. w cieście dyniowym). Na wierzch hojnie sypię orzechy włoskie lub - jeśli mam więcej czasu - rozkładam połówki orzechów. 




Ciasto jest dzięki marchewce dość wilgotne, a dodatek przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru, dobrze współgra z jego słodyczą.


Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym  i orzechami 

(na blaszkę 30cm x 20cm)


Składniki na ciasto (wszystkie w temp. pokojowej):

  • 3 jajka
  • 200 g cukru 
  • 200 ml oleju roślinnego 
  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 200 g serka śmietankowego (np. twój smak, łaciaty)
  • 200 ml zimnej (z lodówki) śmietanki 30%
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
oraz
  • orzechy włoskie do przybrania (połówki lub grubo posiekane, około szklanki)


Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na białą masę (kilka minut). Ciągle ubijając, małymi porcjami dodawać olej, za każdym razem ubijać do połączenia składników.
  2. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z sodą, proszkiem i przyprawami. 
  3. Do masy jajecznej dodać marchewkę i wymieszać delikatnie na niskich obrotach miksera.
  4. Dodać mąkę i ponownie delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników. 
  5. Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem). 
  6. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.

Krem:

  1. W wysokim naczyniu na najwyższych obrotach miksera ubić zimną śmietankę na prawie sztywno (około 2 minuty).
  2. Dodać serek i cukier puder, zmiksować ponownie na najwyższych obrotach, przez około 1 minutę. 
  3. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Przybieramy orzechami według uznania - można rozłożyć na każdym kawałku połówkę orzecha lub posypać całość siekanymi orzechami.


* Po nałożeniu kremu, ciasto przechowujemy w lodówce. 



Wersja z połówkami orzechów:



oraz z siekanymi orzechami:


I jak? Jakie orzechy dasz na swoim cieście - eleganckie połówki czy szybkie kawałki? ;-) 

Zobacz także

1 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis ja mam podobny przepis ale 1 jajko i 1 kg marchewki startej zapraszam na blog ciasto się nazywa marchewkowe cudo polecam

    OdpowiedzUsuń

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty