Złoty placek ze śliwkami

poniedziałek, września 27, 2010



Są dwa powody nazwania tego ciasta złotym. Pierwszy to wspaniale zarumieniona krucha warstwa ciasta. Drugi: zawsze się udaje i jest przepyszne. Zawsze znika błyskawicznie. Idealne do popołudniowej, jesiennej sjesty z filiżanki dobrej herbaty. Jeśli szukasz dobrego przepisu na ciasto ze śliwkami - koniecznie wypróbuj!



W sezonie na śliwki robię go zawsze kilka razy. Kruche ciasto o dwóch fakturach: gładki spód i odrobinę chrupiący wierch, a w środku śliwki i kokosowa pianka z białek. To sprawdzona kombinacja ;-) Sprawdzą się praktycznie wszystkie rodzaje śliwek. 

Złoty placek ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka


Składniki na piankę kokosową:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • około 150 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych


oraz:

  • 700 g śliwek (bez pestek, przekrojonych na połówki)
  • 1 jabłko, pokrojone w kawałeczki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Mąkę przesiać. Dużym nożem posiekać masło z mąką. Żółtka roztrzepać z cukrem w osobnej miseczce - można za pomocą widelca ;) Dodać mieszankę do mąki i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną rozwałkować i wylepić nią blaszkę. Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 minut.

Ciasto w blaszce nakłuć widelcem i odłożyć na 20 min. do lodówki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 170 C. Wyjąć i studzić przez 10 minut.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej przez 3 minuty. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Na cieście ułożyć śliwki przeciętą stroną do góry. Posypać jabłkiem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Całość przykryć kokosową pianą. Ostatnim etapem jest starcie na dużych oczkach tarki schłodzonej drugiej porcji ciasta - rozłożenie powinno być równomierne.

Całość piec około 30 minut w temperaturze 170 C - aż ciasto stanie się wyraźnie złote ;)



* * * 

Zobacz także

1 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty