Kremowe risotto z kurkami

czwartek, sierpnia 23, 2012


Lokalne sklepy wreszcie obrodziły kurkami :) chciałoby się udać na prawdziwe grzybobranie z lasem, wypatrywaniem, szeleszczeniem liśćmi, samodzielnym wyrywaniem-odcinaniem - ale samodzielne zakupione kurki można zatopić w kremowym, maślanym risotto równie dobrze.

Robiłabym risotto na różne sposoby zdecydowanie częściej, gdyby nie było tak absorbujące: prawie cały czas należy je mieszać (raz próbowałam przyspieszyć proces, ale efekt pominę milczeniem). Za to smak wynagradza zdecydowanie uparte stanie z łyżą nad strażą rondla. Tak więc należy uzbroić się w cierpliwość, włączyć dobre radio i mieszać :)





Składniki (2 do 3 porcji):

  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 2 szklanki kurek, opłukane, większe grzyby pocięte 
  • 2 małe szalotki lub 1 duża, posiekane w kostkę
  • 2,5 gorącego szklanki bulionu (ponieważ wyszedł dość słony, nie doprawiałam już dania solą)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony/tłuczony
  • pół szklanki siekanej pietruszki
  • pół szklanki tartego parmezanu/grana padano/innego twardego sera
+ dodatki w zależności od upodobań: posiekane orzechy włoskie lub suszone pomidory


Wykonanie:
  1. Rozgrzać oliwę z 1 łyżką  masła, wrzucić szalotkę i zeszklić (opcjonalnie można dodać ząbek czosnku, ale ja wolę bez ;)
  2.  Dodać 1 łyżkę masła i wsypać ryż, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 5 min.
  3. Wlać odrobinę bulionu (4-5 łyżek), poczekać aż się wchłonie (mieszając).
  4. Stopniowo dodawać pozostały bulion, zawsze czekając aż poprzednia część się wchłonie, gdy zużyjemy mniej więcej połowę bulionu dodajemy kurki - cały czas często mieszać (aż ryż stanie się miękki - zwykle trwa to około 25-30 minut, pod koniec smażenia trzeba szczególnie uważać, by nie przypalić dania). 
  5. Dodać śmietanę, parmezan, masło, szybo wymieszać i zestawić z ognia.
  6. Doprawić pietruszką, pieprzem, orzechami lub suszonymi pomidorami (lub oboma :)











Zobacz także

3 comments

  1. Kocham kurki, najczęściej robię z cebulą, makaronem i pietruszką, ale w tej wersji też wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny przepis na risotto, jak i wiele innych!
    Nie chciałabyś dodać swojego bloga na znajdzprzepisy.pl ?
    Pozdrawiam,
    Magdalena :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty