Placuszki bananowo-kokosowe (banana pancakes) bez cukru
wtorek, lutego 12, 2019
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm90q8faOgw4h7FgK0zkUgbB_5TjxoHwiNseWTziV8tL3ja287fHMadlOR6SXZuAoqkvvtXy51nJoUJn3tkIkOy47fWD8cZRjwRQrAHT11NmoJM6Ir5uhMaADSbLg19tLzYQrQPHGuYnXE/s640/placuszki+bananowe+banana+pancakes+%25284%2529.jpg)
Uwielbiam leniwe poranki. Takie bez patrzenia na zegarek i nerwowego - byle szybciej - parzenia kawy. Z czasem na nieśpieszne śniadanie. I dokładkę. Jeśli to akurat słodkie placuszki bananowe z kokosem i przekładane gorzką czekoladą - to nawet z dwiema. W końcu pomijając tą czekoladę są bez grama cukru w składzie ;-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoeiWYUfVQrUUhF0p5hE9IgprW7264UfqAIo-hiLvkAYqJSJlwYDrwHxuhiMFElu3YOEqi14lbifsgS0l1yDRUAsfTzEAqIQurluuN1Zx3WT_ElEEtTsMq-ME6pGYOa_vz1XKfIvBUiq0-/s640/placuszki+bananowe+banana+pancakes+%25281%2529.jpg)
Banana pancakes udają się najlepiej z bardzo dojrzałych - wręcz przejrzałych - bananów. Takich, które już nie kuszą nas do jedzenia swoim wyglądem w czarne kropki. Tutaj sprawdzą się doskonale, a ich naturalna słodycz sprawia, że wcale nie potrzebujemy dodawać już cukru.
Tutaj są w wersji walentynkowo - romantycznej czyli smażone w silikonowych foremkach w kształcie serduszka. Chociaż można próbować smażyć je bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni, to jednak warto wykorzystać do smażenia odrobinę masła z olejem.
Te placuszki wspaniale nadają się na śniadanie nie tylko dlatego, że są pyszne. Robi się je bardzo szybko i prosto - właściwie można mieszać wszystko tym pierwszym widelcem, co to rozgnieciemy nim banany (ale rózgą zrobimy to trochę wygodniej).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghONraqjBtfjx9f0aRc-kscT-vZDlRx3BGH62iNOP3LIrRF23ZY7moGpMQCW5nqQ2l-KfaBudSlfudngYbpLIxnjdnqfpNs8uUfxi6fquBLFjyKhkIeP1S8tmy4ebUXjsAkolOcHNdFL8U/s640/20190203_074948.jpg)
Do przełożenia użyłam po prostu kostek gorzkiej czekolady, kładąc je pomiędzy placuszkami. Czekolada rozpuści się od ciepła placuszków - wystarczy tylko lekko je docisnąć.
Dobrze tutaj pasują powidła typu czekośliwka, masło orzechowe lub zdrowa alternatywa dla karmelu: zmiksowane daktyle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiId6h5jQSM7GDWt59a5xElBQfrjRXfK5t56aNRI9EAWM69lCj8qVJ4o43fLz_4vjtgCv3wJVJAkZedRKBHFb6miEeUSr_gVWa2uKrH7rmPJgoo5Jf9cLtbm3rCvt9ZKpURu8VkEvzFY5U3/s640/placuszki+bananowe+banana+pancakes+bez+cukru+%25282%2529.jpg)
Placuszki bananowo-kokosowe
Składniki:- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- pół tabliczki czekolady
- masło, olej do smażenia
Wykonanie:
- Banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Jajko lekko rozkłócić (też można widelcem) i dodać do bananów. Wlać mleko i całość szybko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać do połączenia składników rózgą.
- Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem i wiórkami kokosowymi, dodać do masy bananowej.
- Całość wymieszać do połączenia składników (mikserem lub wspomnianą rózgą).
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła wraz z łyżeczką oleju i smażyć małe placuszki przez około 3 minuty z obu stron, na małym ogniu.
- Na talerzu układać placuszki w mały stosik (np. po 3 lub 4), przekładając je kostkami czekolady (lub powidłami, masłem orzechowym etc.).
- Podawać jeszcze ciepłe.
0 comments
Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)