Placuszki bananowo-kokosowe (banana pancakes) bez cukru

wtorek, lutego 12, 2019


Uwielbiam leniwe poranki. Takie bez patrzenia na zegarek i nerwowego - byle szybciej - parzenia kawy. Z czasem na nieśpieszne śniadanie. I dokładkę. Jeśli to akurat słodkie placuszki bananowe z kokosem i przekładane gorzką czekoladą - to nawet z dwiema.  W końcu pomijając tą czekoladę są bez grama cukru w składzie ;-) 


Banana pancakes udają się najlepiej z bardzo dojrzałych - wręcz przejrzałych - bananów. Takich, które już nie kuszą nas do jedzenia swoim wyglądem w czarne kropki. Tutaj sprawdzą się doskonale, a ich naturalna słodycz sprawia, że wcale nie potrzebujemy dodawać już cukru. 

Tutaj są w wersji walentynkowo - romantycznej czyli smażone w silikonowych foremkach w kształcie serduszka. Chociaż można próbować smażyć je bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni, to jednak warto wykorzystać do smażenia odrobinę masła z olejem.

Te placuszki wspaniale nadają się na śniadanie nie tylko dlatego, że są pyszne. Robi się je bardzo szybko i prosto - właściwie można mieszać wszystko tym pierwszym widelcem, co to rozgnieciemy nim banany (ale rózgą zrobimy to trochę wygodniej).



Do przełożenia użyłam po prostu kostek gorzkiej czekolady, kładąc je pomiędzy placuszkami. Czekolada rozpuści się od ciepła placuszków - wystarczy tylko lekko je docisnąć.

Dobrze tutaj pasują powidła typu czekośliwka, masło orzechowe lub zdrowa alternatywa dla karmelu: zmiksowane daktyle. 



Placuszki bananowo-kokosowe

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • pół tabliczki czekolady
  • masło, olej do smażenia
Wykonanie:
  1.  Banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. 
  2. Jajko lekko rozkłócić (też można widelcem) i dodać do bananów. Wlać mleko i całość szybko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać do połączenia składników rózgą.
  3. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem i wiórkami kokosowymi, dodać do masy bananowej. 
  4. Całość wymieszać do połączenia składników (mikserem lub wspomnianą rózgą). 
  5. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła wraz z łyżeczką oleju i smażyć małe placuszki przez około 3 minuty z obu stron, na małym ogniu.
  6. Na talerzu układać placuszki w mały stosik (np. po 3 lub 4), przekładając je kostkami czekolady (lub powidłami, masłem orzechowym etc.).
  7. Podawać jeszcze ciepłe.

Zobacz także

0 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty