Zapiekanka ze szparagami na idealne śniadanie

sobota, maja 04, 2019


Szparagi są dla mnie nieodłącznym elementem rozpoczynającej się wiosny. Uwielbiam to warzywo miłością dzieloną wspólnie z M., a w tym roku dodatkowo wytworzyła się nam się nowa, świecka tradycja ich dotycząca. Ma związek z małym odświeżaniem mieszkania: za każdym razem, kiedy M. bierze się za malowanie któregoś z pomieszczeń, szparagi muszą być na stole ;-) Tutaj najnowszy przepis do mojej całkiem już bogatej kolekcji przepisów uwzględniających to warzywo: szparagowa zapiekanka!

To również idealny przepis w klimacie "less waste" na zużycie czerstwego, białego pieczywa - nawet takiego, które jest już baaardzo suche. Byle tylko dało się rozdrobnić na mniejsze kawałki, ostry nóż powinien dać sobie radę bez problemu z bagietką, bułką, czy ciabattą nie pierwszej, a nawet nie drugiej świeżości ;-)


Zapiekanka ze szparagami idealnie nadaje się na śniadanie - to pożywna kombinacja jajek z szynką, serem i drobno pokrojonymi szparagami oczywiście. Robi się ją szybko, najlepiej wieczorem, i odkłada się na noc do lodówki. W tym czasie nasze czerstwe pieczywo zdąży wchłonąć część płynu. Rano wystarczy formę z zapiekanką wrzucić do piekarnika i trochę poczekać, aż będzie można zjeść to pyszne szparagowe śniadanie! To własnie bardzo mi się podoba w tym przepisie: rano śniadanie robi się "samo"!


Z czym podawać zapiekankę ze szparagami? Ja postawiłam na świeże warzywa: szczypiorek, ogórek i prostą pastę z awokado (awokado rozdrabniam z cytryną, solą, pieprzem i odrobiną drobno posiekanej cebulki). Ale dobrze sprawdzi się do niej również sos na bazie jogurtu z ziołami lub z majonezem i czosnkiem. 


Przepis oparty na  magazynie Simple and Delicious – April-May 2016

Zapiekanka ze szparagami 

Składniki:
  • 5 jajek (L) 
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • 1/2 szklanki śmietanki 12% (najlepiej nie homogenizowanej) 
  • sól, świeży pieprz do smaku 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 4 szklanki pokrojonego na kawałki białego pieczywa
  • 1 szklanka startego żółtego sera + 3 łyżki do posypania później
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę szynki
  • 1 szklanka pokrojonych na około 1-cm kawałki szparagów
Wykonanie:

  1. Przygotuj dużą miskę - będzie trochę do wymieszania! 
  2. Jajka, mleko i śmietankę lekko zmiksuj lub zmieszaj trzepaczką na jednolitą masę, dodaj przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 
  3. W misce wymieszaj masę jajeczną z pieczywem, szynką, szparagami oraz serem. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. 
  4. Po tym czasie wstaw przykrytą zapiekankę do piekarnia nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30 minut. Odkryj, posyp 3 łyżkami startego sera i piecz jeszcze przez 20 minut - zapiekanka nie powinna być płynna, o jednolitym ciemnozłotym kolorze. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Gotowe, można zajadać ;-) 

Zobacz także

0 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty