Zapiekanka ze szparagami na idealne śniadanie
sobota, maja 04, 2019
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCltaeNXtruT8y40sqvik0gMLNf2HFDlbs7ceChcILIGM-7xH3N9GnRO49_h4pCJrKVS9KpQkhBuwfFLhyNYvS_Cu6eXXjckdYmi-matq_VwnOXEOrMYGtQ_bY2_NSLVl4NtHmZKWfKRTM/s640/zapiekanka+ze+szparagami++%25282%2529.jpg)
Szparagi są dla mnie nieodłącznym elementem rozpoczynającej się wiosny. Uwielbiam to warzywo miłością dzieloną wspólnie z M., a w tym roku dodatkowo wytworzyła się nam się nowa, świecka tradycja ich dotycząca. Ma związek z małym odświeżaniem mieszkania: za każdym razem, kiedy M. bierze się za malowanie któregoś z pomieszczeń, szparagi muszą być na stole ;-) Tutaj najnowszy przepis do mojej całkiem już bogatej kolekcji przepisów uwzględniających to warzywo: szparagowa zapiekanka!
To również idealny przepis w klimacie "less waste" na zużycie czerstwego, białego pieczywa - nawet takiego, które jest już baaardzo suche. Byle tylko dało się rozdrobnić na mniejsze kawałki, ostry nóż powinien dać sobie radę bez problemu z bagietką, bułką, czy ciabattą nie pierwszej, a nawet nie drugiej świeżości ;-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSQV6dbcSlaTfTHWtEzBaybctZAWODT7pBnKStO1s_8qTCsnuPGrzGtnBgrYAgagWo8-I2Tlo6aJcCzbtfDYsNN8pbuqgmi0GxjHqssLQO7ypNtWp7HsSRa5dvg27FetKBs_um0tO5UtSA/s640/zapiekanka+ze+szparagami++%25281%2529.jpg)
Zapiekanka ze szparagami idealnie nadaje się na śniadanie - to pożywna kombinacja jajek z szynką, serem i drobno pokrojonymi szparagami oczywiście. Robi się ją szybko, najlepiej wieczorem, i odkłada się na noc do lodówki. W tym czasie nasze czerstwe pieczywo zdąży wchłonąć część płynu. Rano wystarczy formę z zapiekanką wrzucić do piekarnika i trochę poczekać, aż będzie można zjeść to pyszne szparagowe śniadanie! To własnie bardzo mi się podoba w tym przepisie: rano śniadanie robi się "samo"!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSJWeNLT6uOx1o2KoMnjCJ_2-AFEQsOCKjz6PG0Ryv6KmO6McsuO0WFuiGR8FZ7CUfw6JsZx9z-1hsCQmzY00X8dSvIkoL5UqXdp5jn37KJ5OLLXg3c3nLUTBmpxsXH4UZ_ih4-YEMMOV9/s640/zapiekanka+ze+szparagami++%25284%2529.jpg)
Z czym podawać zapiekankę ze szparagami? Ja postawiłam na świeże warzywa: szczypiorek, ogórek i prostą pastę z awokado (awokado rozdrabniam z cytryną, solą, pieprzem i odrobiną drobno posiekanej cebulki). Ale dobrze sprawdzi się do niej również sos na bazie jogurtu z ziołami lub z majonezem i czosnkiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYdbyEpEKkAlMbMRTS6tF1pMkQRSmH8D7t67Cqp8083kqQfWSMwCwCP410nO2wReNmzUv1bvPuRMvPJq8dWgZKevr9J2x9pUoSfOY9VrVHfrFcI3IQTWWowv25VsVFz68ZgEiR_ZVabSDj/s640/zapiekanka+ze+szparagami++%25283%2529.jpg)
Przepis oparty na magazynie Simple and Delicious – April-May 2016
Zapiekanka ze szparagami
Składniki:- 5 jajek (L)
- 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
- 1/2 szklanki śmietanki 12% (najlepiej nie homogenizowanej)
- sól, świeży pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 szklanki pokrojonego na kawałki białego pieczywa
- 1 szklanka startego żółtego sera + 3 łyżki do posypania później
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę szynki
- 1 szklanka pokrojonych na około 1-cm kawałki szparagów
- Przygotuj dużą miskę - będzie trochę do wymieszania!
- Jajka, mleko i śmietankę lekko zmiksuj lub zmieszaj trzepaczką na jednolitą masę, dodaj przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- W misce wymieszaj masę jajeczną z pieczywem, szynką, szparagami oraz serem. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Po tym czasie wstaw przykrytą zapiekankę do piekarnia nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 30 minut. Odkryj, posyp 3 łyżkami startego sera i piecz jeszcze przez 20 minut - zapiekanka nie powinna być płynna, o jednolitym ciemnozłotym kolorze. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Gotowe, można zajadać ;-)
1 comments
To będę miała super obiad na jutro :) bardzo lubię szparagi
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)