Zupa ze świeżego zielonego groszku

wtorek, lipca 17, 2012


 Zupa na początku miała być kremem, ale przeliczyłam się na relacji dostępnego groszku do ilości osób na obiad. Wyszła zupa, idealna jako pierwsze danie, z  fetą, pietruszką albo groszkiem ptysiowym (hmm, groszek z groszkiem :) lub drobnymi grzankami. Skwarki z boczku też się komponują, co zostało sprawdzone przez M.

(Niezbyt przydatna) ciekawostka: czy wiecie jakie państwo jest największym światowym producentem tej uroczej rośliny? ..
..............    Kanada. W ścisłej czołówce są też Indie - ale jednocześnie są też największym importerem, a to z powodu popularności groszku w tym kraju. Inne ciekawostki tutaj - w tym prozdrowotne właściwości.




 Składniki (4 do 5 porcji)
  • 320 gr  świeżego groszku (lub mrożonego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula 
  • pół szklanki pokrojonego pora 
  • 1 litr bulionu
  • 3/4 szklanki śmietany 
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz świeżo mielony/tłuczony, szczypta chili
+ dodatki wg. uznania (feta, groszek ptysiowy, grzanki, skwarki z boczku etc.)

 Wykonanie:
  1. Rozgrzać w garnku masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
  2. Dodać pora i groszek oraz 1 łyżkę wody, smażyć, od czasu do czasu  mieszając przez 10 min.
  3. Wlać bulion, zmiksować blenderem - niezbyt dokładnie. Kilka kulek groszku można odłożyć do dekoracji.
  4. Całość zagotować.
  5. Wymieszać mąkę ze śmietaną, ciągle mieszając zalać zupę, dodać 2 łyżki pietruszki i doprawić. Zagotować całość i gotować jeszcze około 5 minut.
  6. Dodać pozostałą 1 łyżkę pietruszki. Podawać z dodatkami lub czystą. U mnie z fetą :)

 

Zupa z inspiracji tej akcji:

 

ps. to też pierwsza zupa na blogu do tej pory - nie wiem jak to się stało :))

Zobacz także

0 komentarze

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty