Ryż smażony po tajsku na szybko

niedziela, kwietnia 07, 2013

Ten przepis to idealna przemiana ryżu (nawet tzw. resztek :-)) w błyskawiczny obiad. Na motywach cytowanej już tutaj książki Ken Homa. Wyszło na tyle pyszne, że z pewnością będzie powtarzane nie raz.  Lubimy kuchnię tajską - minimum wysiłku, maksimum efektu!  Ryż najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu - a przy jego odgrzewaniu warto dodać 2-3 łyżki wody do zwartości patelni.  



Składniki:
  • 4 szklanki zimnego ryżu (dobrze, jeśli jest ugotowany "na sypko")
  • 1 pierś z kurczaka (około 250 g)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojony w drobne plasterki
  • mała cebula, posiekana
  • 1 cebulka dymka, posiekana wraz z zieloną częścią
  • 3/4 szklanki fasolki szparagowej lub groszku (może być mrożony/mrożona) 
  • 2 jajka (L)
  • 1 mała papryczka chilii, pocięta drobno
  • olej roślinny (około 4 łyżki)
  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • kolendra (użyłam mielonej)
  • pieprz czarny
  • garść orzeszków ziemnych, niesolonych
  • limonka


Wykonanie:
  1. Ubić widelcem jajka z olejem i sosem sojowym.
  2. Uprażyć orzeszki na suchej patelni.
  3. Cebulę, czosnek, imbir podsmażyć na 2 łyżkach oleju w woku lub na patelni. Dodać kurczaka i fasolkę (lub groszek), smażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać ryż, smażyć około 3 minut.
  4. Dodać papryczkę chilli, dymkę, sos rybny, kolendrę, pieprz - smażyć około 2 minut.
  5. Wlać jajka, mieszając smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerze, posypać orzeszkami, podawać z limonką. 





Przepis dodaję do:
Kurczak orientalnie





Zobacz także

3 comments

  1. O rany! Chciałabym zobaczyć minę Tajów, gdyby się dowiedzieli, że ich danie narodowe robione jest z resztek ;)
    Fajny blog bardzo, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne danie! Ostatnio mam fazę na obiady z ryżem:) Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty