Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką na letni piknik

środa, sierpnia 02, 2017



Rozpieszczam tymi drożdżówkami rodzinę mniej więcej od momentu pojawienia się pierwszych malin. Maliny z serem i kruszonką, na puszystym, drożdżowym cieście - coś pysznego, szczególnie gdy jeszcze ciepłe! Wymarzony przepis na letni piknik, bo przecież nie ma nic lepszego niż zabrać dobre ciastko w plener. No, chociaż pod altankę czy na taras do popołudniowej kawy ;)




Zamiast malin sprawdzą się dowolne, świeże, letnie owoce: truskawki, borówki, poziomki, morele, czy pokrojone w małe kawałki brzoskwinie. A jeśli chwilowo nie macie ani owoców, ani sera, to można wykorzystać domowe przetwory. Konfitury z czarnej porzeczki mojej Teściowej jako nadzienie pod kruszonkę sprawdziły się już dwa razy znakomicie. 


Wariacja na temat przepisu: drożdżówki z porzeczkowymi konfiturami i kruszonką

Lubię ten przepis za jego prostotę: nie musimy się tutaj bawić o zaczyn z drożdży, wszystkie składniki lądują w dużej miejsce. Jest też coś przyjemnego w ręcznym wyrabianiu drożdżowego, pewien rodzaj relaksu i przy okazji ćwiczenia dla rąk (polecam wszystkim szukającym ćwiczeń na  nadgarstki - nie ma to jak wyrobić np. podwójną ilość przepisu). 


Drożdżówki przed upieczeniem 

Jak każdy wypiek z ciasta drożdżowego, najlepszy jest świeży, w dniu pieczenia. Ale na drugi dzień też będą smakować, a zawsze można je wrzucić na minutę do gorącego piekarnika celem lekkiego "odświeżenia".  O ile oczywiście coś zostanie na drugi dzień ;-) 


... i zaraz po upieczeniu 


Szybkie drożdżówki z serem, malinami i kruszonką

(16 sztuk)

Składniki:


CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 jajko L
  • 0,25 szklanki stopionego masła
  • szczypta soli.

NADZIENIE:
  • 30 dag twarogu półtłustego,
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka 
  • opcjonalnie: wanilia 

KRUSZONKA
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 130-150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

oraz:
  • białko z 1 jaja 
  • maliny, opłukane i osuszone

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypać, a najlepiej przesiać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie. 
  2. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie całość wlać do zagłębienia w mące. Zasypać zagłębienie mąką (z brzegów).
  3. Resztę cukru wymieszać dokładnie z jajkiem. Przełożyć do miski. Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dolać trochę stopionego masła (lekko przestudzonego) i wyrabiać ciasto. W miarę wyrabiania dolewać stopione masło, każdą następną część po wchłonięciu się pozostałej. Gotowe ciasto będzie lekko sprężyste i "odchodzące" od rąk. Wtedy lekko posypać z wierzchu mąką (zapobiegnie to przyklejeniu się wyrośniętego ciasta do ściereczki), nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny (w lecie poszukiwanie ciepłego miejsca w kuchni nie ma znaczenia, ale zimą dobrze położyć np. niedaleko kaloryfera czy kuchenki, jeśli akurat coś gotujemy ;-)). 
  4. W tzw. międzyczasie przygotować nadzienie serowe: wszystko dokładnie wymieszać. 
  5. Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, stopić masło, nie dopuszczając do zawrzenia, chwilę przestudzić, dodać suche składniki i wymieszać lub wyrobić kruszonkę palcami. 
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, przekroić na pół, a następnie każdą połowę na 8 mniejszych elementów. Trzymać ciasto pod ściereczką, by nie obeschło. Każdą część ciasta uformować w płaski placuszek, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Posmarować brzegi roztrzepanym białkiem i nałożyć na środek nadzienie serowe i kilka malin (3-4). Posypać całość kruszonką. 
  8. Piec przez około 15 minut w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). 
  9. Ostudzić na kratce. Najlepsze tego samego dnia! 




Jeśli skorzystasz z przepisu, napisz jak smakowało ;-) Udanych wypieków! 

Zobacz także

9 comments

  1. Drożdżówki wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają, zjadłabym przynejmniej dwie albo trzy.

    OdpowiedzUsuń

  3. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post's to be just what I'm looking for. can you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn't mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site! aol mail login

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bardzo pyszne drożdżówki. Całej mojej rodzince smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zanim wystygły już część została zjedzona. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstawiłabym zdjęcie naszych drożdżówek zrobionych wspólnie z dziećmi ale nie wiem jak...😝

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty