Maślana tarta ze szkockich granic - Border tart - z migdałami i rodzynkami

niedziela, marca 11, 2018


A ja znowu o tej Szkocji. Tym razem na słodko - cudownie maślana tarta z regionu Scottish Borders:  tuż przy granicy z Anglią. Termin ten oznacza historycznie wszystkie powiaty przygraniczne, a obecnie jednostkę administracyjną z centrum w Newtown St Boswells. To prosty przepis, pełen migdałów i suszonych owoców, ułożonych na kruchym cieście i z cytrynowym lukrem. M. porwał od razu trzy kawałki - to najlepszy dowód, że jest pyszna!

Border Tart ma wiele wariantów, różniących się głównie udziałem bakalii. Na przykład wersja tej tarty z Ecclefechan - małej wioski leżącej 13 km od granicy z Anglią - ma dodatkowo kandyzowane wiśnie. W 2007 roku sieć supermarketów Sainsbury's promował ten wypiek przed Świętami Bożego Narodzenia jako alternatywę dla "mince pies" - rodzaj tradycyjnych ciastek pełnych suszonych owoców i orzechów - promocja przyniosła tarcie nieoczekiwaną popularność, sklepy w samym listopadzie tego roku sprzedały ponad 50 tysięcy sztuk Tarty z Ecclefechan. Niezła promocja i niezłe kreowanie potrzeb ;-) 

W innych przepisach widziałam orzechy - głównie odmiany pecan, dodatek alkoholu, a nawet marmolady. 


Swój przepis oparłam ponownie na książce Scottish Cookery" Christophera Trottera, a inspirację zawdzięczam  trwającej akcji kulinarnej "Kuchnia Szkocka", zorganizowanej przez Martę z bloga Codzienne Gotowanie - Marta mieszka w Edynburgu - sprawdźcie u niej, jak pyszna potrafi być szkocka kuchnia ;-) 

 

Kilka uwag:

  • przepis na blaszkę 20 cm - najlepiej jeśli macie formę z niskim rantem do tarty tej wielkości - ja nie mam, więc użyłam tortownicy i tam uformowałam ciasto z małym rantem
  • masa w nadzieniu składa się głównie z masła - jeśli wyłożymy ją na nieostudzony spód zacznie się po prostu topić 
  • przepis na kruche ciasto zakłada, że powstaną dwa placki - jedną cześć można sobie zamrozić na później lub od razu upiec dwa, podwajając odpowiednio składniki nadzienia
  • ciasto należy podpiec - aby nam nie "wstało" z blaszki należy je dobrze ponakłuwać lub obciążyć grochem wyspanym na okrąg wycięty z papieru do pieczenia 
  • tarta jest przepyszna lekko ciepła, ale gdy podacie ją w temperaturze pokojowej, będzie równie smaczna (nie trzymałam jej w lodówce, bo dotrwała tylko do drugiego dnia)
  • można podawać z kleksem bitej śmietany 



Tarta ze szkockich granic - Border tart 

(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
Wykonanie:
  1. Zmiksuj masło z cukrem na białą masę. 
  2. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników (zaczynając od małych obrotów miksera).
  3. Dodaj jajo i zmiksuj do połączenia składników. Uformuj kulę i odstaw na godzinę w zimne miejsce.
  4. Przekrój ciasto na połowę - jedną połowę odłóż na później (lub zamróź). Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  5. Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką. Przełóż na wałku do formy i uformuj ciasto z niskimi brzegami. Nakłuj ciasto widelcem
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem i podpiecz (około 10 min.). Przestudź przed nałożeniem nadzienia. 

Nadzienie:

  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko L
  • kilka kropli esencji migdałowej lub olejku
Wykonanie:
  1. Zmiksuj masło z cukrem na biały puch. 
  2. Dodaj migdały, jajko i esencję, zmiksuj dokładnie. 
  3. Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. 
  4. Nakładaj na podpieczony i przestudzony spód równomiernie masę migdałową. 
  5. Piecz w 165 C z termoobiegiem przez około 15-20 minut - aż ciasto zarumieni się. 
  6. Ostudź w foremce. 

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  1. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem na lśniącą masę. 
  2. Nałóż lukier na ostudzone ciasto, odstaw na kilkanaście minut do zastygnięcia. 

Można kroić jeszcze lekko ciepłą ;-) Taka smakowała nam najbardziej ;-) 


przepis dodaję do akcji:

  Kuchnia Szkocka     

Zobacz także

6 komentarze

  1. Ale bym zjadła takie dobroci ;) uwielbiam słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm to może w tym roku zamiast mazurka na święta? Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że świetnie się sprawdzi zamiast mazurka ;-) taki szkocki mazurek wyjdzie ;-)

      Usuń

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty