Gryczane muffinki ze śliwkami (bezglutenowe)

piątek, października 04, 2019


Nie ma dla mnie jesieni bez śliwek. Obojętnie ile ich sobie nakupię, urwę z drzewa u rodziców czy też dostanę: jak już je sobie umyję i przełożę do jakiejś miski, którą stawiam w zasięgu ręki, to jestem w stanie zjeść każdą ilość, do końca nawet tego nie kontrolując :) Wszelkie przerabianie śliwek kończy się również wielkim obżarstwem, czego oczywiście nie uniknęłam przy niniejszym przepisie. Bezglutenowe muffinki tym razem w odsłonie gryczanej, z cynamonem, czekoladą i dużą ilością śliwek. Sprawdźcie ten przepis, bo naprawdę warto! 

Swoistą inspiracją do użycia czekolady w tym przepisie były śliwki nałęczowskie czyli oblane ciemną czekoladą. Mam do nich słabość, w końcu zawierają śliwki ;) A ze wszystkich bezglutenowych mąk postawiłam tutaj na gryczaną - jest zarówno zdrowa, jak i łączy się świetnie z cynamonem. W porównaniu do wcześniejszych, bezglutenowych babeczek prezentowanych tu na blogu, ta mąka jest najmniej wyczuwalna w smaku. 


Bardzo lubię muffinki za szybkość ich przygotowania: po zgromadzeniu składników tak naprawdę wystarczy je wymieszać i przełożyć do wyłożonej papilotkami formy. Pieką się równie szybko, około 20 minut (z termoobiegiem). Potem jeszcze chwila studzenia i można zajadać ;-) 

Można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, na spacer lub po prostu usiąść z kubkiem gorącej herbaty i muffinkiem przywitać jesień :) niech będzie dla nas łaskawa, marzą mi się jeszcze słoneczne dni...



Gryczane muffinki ze śliwkami

na 12 muffinków, wszystkie składniki w temp. pokojowej

Składniki:

suche
  • 2 szklanki mąki gryczanej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego 
  • odrobina soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady ciemnej, drobno posiekanej lub w groszkach
mokre
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
oraz 2 szklanki umytych, wypestkowanych i pokrojonych w drobne kawałki śliwek


Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 C z termoobiegiem, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  2. W większej misce zmieszać wszystkie suche składniki.
  3. Zmiksować jajka z olejem i maślanką lub kefirem. 
  4. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, dodać śliwki i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do foremki. 
  5. Piec około 20 min. Sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone (wbity w muffinka patyczek wychodzi suchy). Przestudzić. Smacznego :)

Zobacz także

0 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty