Alfajores - tradycyjne ciastka z Ameryki Południowej

wtorek, lutego 18, 2020


Kruche, maślane ciastka przekładane kajmakiem i obtoczone w wiórkach kokosowych - gwarantuję, że na jednym takim ciasteczku się nie skończy ;-) Taka wersja alfajores jest popularna praktycznie w całej Ameryce Południowej. Jest jeszcze jedna, która nie zakłada kajmaku, a migdały, orzechy i mód - ale to innym razem ;-)


Pierwszą paczkę alajores dostałam od M. z Chile - świetnie zniosły daleką podróż w eleganckim, prezentowym kartoniku. To bardzo popularna jadalna pamiątka i można ją dostać również na lotnisku, gdzie stoi zwykle obok słoików pełnych kuszącego dulce de leche czyli po polsku: kajmaku przygotowywanego ze słodzonego mleka.  Istnieją oczywiście warianty i moje były oblane dodatkowo czekoladą - bo zawsze przecież może być słodziej! Dobrze, że to była gorzka czekolada, ale wiem, że można spotkać też z czekoladą białą, obsypane całe cukrem pudrem, w kształcie serca, lukrowane, z kakaowego ciasta kruchego, z dodatkiem orzechów. Największym konsumentem tych ciastek jest Argentyna.  


Pomysł na te ciastka jest genialny w swojej prostocie - kruche, maślane ciasto jeszcze bardziej zyskuje na kruchości dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, a tak kochany w Ameryce Południowej kajmak skleja nam dwa takie kruche cuda w jedno. I jeszcze kokos - muszę przyznać: ktoś to sprytnie wymyślił, by kajmak nam nie wylazł za bardzo na zewnątrz, lepiąc wszystko dookoła. A tak, rolujemy w wiórkach kokosowych i już można układać je nawet koło siebie, nie skleją się, nie ma obawy ;-)  


Same ciastka można przygotować dzień wcześniej. Przy rozwałkowaniu dobrze, jeśli ciasto jest zimne, ale nie bardzo schłodzone - wtedy jest za twarde i trzeba je ogrzać zagniatając. Kajmak można zrobić samemu, ostrożnie gotując na małym ogniu przez 3 godziny puszkę mleka skondensowanego, słodzonego lub kupić popularną dość "masę krówkową". Tak czy tak krem należy dobrze wymieszać i najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskać. Można też oczywiście łyżeczką, ale ostrzegam: to kończy się nieodpartą pokusą każdorazowego oblizania łyżeczki...


Przepis ze strony The Spruce Eats - autor: Marian Blazes.
Z tej porcji wychodzi około 25 ciasteczek złożonych podwójnie.

Alfajores przekładane kajmakiem

Składniki:
  • 1,75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g masła (zimne)
  • 0,5 szklani cukru pudru
  • 1 -2 łyżki brandy lub pisco
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
do przełożenia:
  • 1 puszka masy kajmakowej - "dulce de leche" (z mleka skondensowanego)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych 

 Wykonanie:
  1. W sporej misce wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, sól. 
  2. Masło posiekać na drobne części lub zetrzeć na tarce, dodać do mąki i zacząć wyrabiać do połączenia składników. Dodać cukier puder i brandy i jeszcze raz wyrobić ciasto, aż będzie jednolite (można dodać jeszcze jedną łyżkę brandy, jeśli zbytnio się kruszy). Odstawić do lodówki na pół godziny.
  3. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać okrągłą szklanką ciastka.
  4. Piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez około 12 minut (aż będą złoto-brązowe), zostawić chwilę do ostudzenia na blaszce i dopiero po chwili ściągać do pełnego ostudzenia.
  5. Przestudzone ciastka przekładać kajmakiem, wyrównać brzegi i obtaczać w wiórkach kokosowych. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz także

1 komentarze

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty