Clafoutis - deser na lato

czwartek, sierpnia 16, 2012




To deser o uroczym przezwisku "zakalec".  Jakby popatrzeć na składniki, to pieczemy takie zmodyfikowane ciasto na naleśniki - z dodatkiem stopionego masła, skórki z cytryny i wanilii - dlatego konsystencja po upieczeniu może Wam trochę przypominać zakalec - ale bynajmniej zakalcem nie jest. Wspaniały tradycyjny francuski wypiek na rodzinny obiad czy podwieczorek - najlepszy jeszcze lekko ciepły, z kleksem bitej śmietany, jogurtu lub z lodami. 

Clafoutis wywodzi się z francuskiego regionu Limousin, a sama nazwa pochodzi od clafotís, od czasownika clafir, co oznacza "wypełnić" (w domyśle: "ciasto z wiśniami"). 

Piekłam clafoutis z wiśniami, malinami, porzeczkami i z czereśniami. Każdy wychodził pyszny, ale najlepiej komponują się te kwaśniejsze owoce. W kolejce do dalszych testów czekają śliwki.


Przepis Raymonda Blanc z "Łatwej kuchni francuskiej BBC" (wypróbowałam z niej już 90% przepisów  - na blogu np. ten - i każdy jest doskonały w swej prostocie).




Clafoutis z wiśniami 

Składniki:
(dobrze, by wszystkie były w temperaturze pokojowej - zwłaszcza jajka)

owoce:
500 gr wydrylowanych wiśni (lub innych owoców: malin, borówek, czereśni)
2 łyżki cukru
2 łyżki wiśniaku lub wódki z owoców (ale porto sprawdza się równie dobrze)

ciasto:
100 gr mąki
150 ml mleka (używam 3,2 %)

150 ml śmietany kremówki
75 gr masła
3 duże jajka
1 żółtko
6 łyżek cukru
szczypta soli
drobno starta skórka z jednej cytryny
wanilia - kilka kropel ekstraktu lub pół wydrążonej laski

oraz do przygotowania formy:
10 gr roztopionego masła
3 łyżki cukru


Wykonanie:
  1. Owoce wymieszać z cukrem i alkoholem, odstawić na 2 godziny. Można odstawić na dłużej, czasem wkładam na noc do lodówki.
  2. Żaroodporne naczynie o  średnicy ok. 20 cm i głębokości ok. 5 cm wysmarować masłem i posypać cukrem równo po całej powierzchni (w ten sposób powstanie smaczna skórka).
  3. W dużej misce zmieszać mąkę i sól, tworząc na środku wgłębienie na jajka, żółtko, skórkę z cytryny, wanilię. Delikatnie ubić trzepaczką na gładką masę. Dodać mleko i śmietankę, wymieszać.
  4. Stopić masło, dodać do ciasta i wymieszać.
  5. Dodać owoce (według uznania wraz z wytworzonym przez nie sokiem lub bez - ja zwykle trochę go odlewam, wtedy ciasto nie barwi się np. na różowo w przypadku wiśni), a następnie wlać wszystko do przygotowanego żaroodpornego naczynia i piec w temp. 180 C przez 30-35 min. Lekko posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe.




* o ile coś zostanie, można odgrzewać w piekarniku, pod folią aluminiową
** należy pamiętać, że proporcje cukru w przepisie są na średnio słodkie ciasto jeśli chodzi o wiśnie (przy założeniu, że dosłodzimy jeszcze np. cukrem pudrem) - w pozostałych przypadkach ilość można zmniejszyć







wszystko jest lepsze z lodami ;-)






Zobacz także

3 comments

Bardzo mi miło, że poświęcasz swój czas na komentowanie mojego pisania ;-) dzięki! ;-)

(*)

Zdjęcia na blogu są mojego autorstwa - przed skopiowaniem musisz zapytać o zgodę (+ ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

Należę do

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi

Popularne posty